Noord fjorden en Reyjavik

Het is alweer even geleden dat we onze laaste blog schreven. Sorry voor de radio stilte. Het is niet dat we niets meegemaakt hebben maar door een stuk vermoeidheid en de weinig voorzieningen op de campings. De campings bestaan uit een grasveld en een sanitairgebouw (2 toiletten en een afwasplek. Soms voorzien van een douche). De beheerder komt met een pinautomaat langs bij je tent om het kampeergeld te innen. Een receptie is er immers niet. Na een vermoeiende dag fietsen (we hebben in totaal 1 dag wind mee gehad, de overige dagen waren wind tegen) hebben we niet zo veel in om in onze tent een berichtje te schrijven. Meestal is het aankomen, boodschappen doen, eten koken, eten, afwassen, kopje thee en dan slapen.

We hebben de afgelopen dagen met name door de noord fjorden gefietst. Een gebied met weinig toeristen, rustige wegen en veel heuvels (en tegenwind natuurlijk). We vonden het gebied wel een beetje op een combinatie van Noorwegen en Ierland lijken. Beide landen vinden we erg mooi en leuk dus hebben we het prima naar ons zin gehad. Het enige probleem tijdens de fietsdagen zijn de pauzes. De afstanden tussen de dorpen zijn vaak dagetappes, er zijn geen picknick banken onderweg en ook geen cafe’s of benzinestations. Wat overblijft zijn de kanten van de weg. Maar hoe vind je dan een plek uit de wind. We hebben 1 dag de oplossing gevonden. Achter opgestapelde, ingepakte rollen hooi. Uit de wind en iets in je rug. Jammer genoeg liggen deze hooibalen vaak verder van de weg in de weilanden.

Zwemmen kun je in IJsland erg goed. Ieder zichzelf respecterend dorp (denk aan 200 tot 500 inwoners) heeft een zwembad met hotpots. Jammer genoeg zijn ze door bezuiningen niet iedere avond open. Maar het lukt ons toch wel om ongeveer 2x in de week even een uutje te ontspannen. Er zijn zoveel zwembaden doordat er veel natuurlijk warm water is (waar wel een geurtje aan zit). Daarnaast zijn er er ook voor de lichaamsbeweging en niet onbelangrijk de sociale contacten. Wij hebben dan ook leuke gesprekken gehad met locale inwoners. Veelal over ons maar ook over de vulkaan die op uitbarsten stond en waar inmiddels lava uit stroomt.

Afgelopen weekend hebben we Reykjavik bezocht. Een erg leuke stad. Voor een hoofstad is hij erg kneuterig en daardoor gezellig. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Door het slechtere weer hebben we veel musea bezocht. Wat echt geen straf was. Ze waren vaak erg klein maar wel met veel moderne kunst (beeldhouwerken, fotografie, design)

Aangezien de regen de komende dagen aan gaat houden hebben we besloten om de fietsen in te ruilen voor een kleine 4×4 auto. Hebben we mooi de tijd om een aantal zeer toeristische plekken die we toch graag wilde zien (de geisers, Langmannlaugar (hoogland gebied met gekleurde bergen en warmwater bronnen)) te bekijken.

 

 

Share